Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

14 ok, amiért érdemes otthon tartani 100% tisztaságú rozmaring illóolajat!

Dr Várnagy Emese Aromadoki
2019. 01. 28. 00:00:00
14 ok, amiért érdemes otthon tartani 100% tisztaságú rozmaring illóolajat!

rozmaring (Rosmarinus officinalis ct camphor) egy örökzöld cserje tűszerű levelekkel és fás aromával.

Rozmaring

Bár az fűszernövényként a legismertebb, mégis az egyik legnépszerűbb illóolaj és gyógynövény az egész világon.

A rozmaring illóolaja, melyet a növényi zöld részek gőz desztillációjával nyernek ki – tartalmazza a növény legfőbb, legértékesebb komponenseit - kisméretű palackokban értékesítik. A neve ellenére ez nem igazi olaj, mivel nem tartalmaz zsírt, de zsírban oldódó jellegénél fogva származtatják az olajokból.

 

 


A rozmaringolaj népi gyógyászatban szerzett ezer évnyi kedvező tapasztalatok miatt, manapság sok kutató vizsgálja a lehetséges egészségügyi előnyeit.

Bár ennek a kutatásnak a nagy része csak nemrég kezdődött, támogatja az olaj hagyományos használatát, és bemutatja a lehetséges új alkalmazási területeit.

Íme a rozmaring illóolaj 14 egészségi területen való lehetséges felhasználása.

1. A rozmaring illóolaj javíthatja az agy szenzomotoros funkcióit

 

Az ókori Görögországban és Rómában úgy vélték, hogy a rozmaring erősíti a memóriát.

A kutatások azt mutatják, hogy a rozmaringolaj belélegzése képes megakadályozni az acetilkolin, - mely a gondolkodás, a koncentráció és a memória szempontjából fontos kémiai vegyület – bomlását.

Kísérlet: 20 fiatal felnőttet kértek meg, hogy matematikai feladatokat oldjanak meg egy kis szobában, melyben rozmaringolajat porlasztottak szét. Megoldási sebességük és pontosságuk az olaj eloszlásának időtartamával arányosan nőtt.

Ezen túlmenően bizonyos rozmaring vegyületek vérszintje is emelkedett, ami azt mutatja, hogy a rozmaring belégzéssel is bejut a szervezetbe.

Hasonlóképpen, olyan egészségügyben tanulók, akik belélegezték egy teszt során a rozmaring olajat, állították, hogy a koncentrációs és emlék felidéző képességük javult, szemben azokkal, akik ugyanakkor levendulát vagy más, nem illóolaj vegyületet lélegeztek b

Más kutatások arra utalnak, hogy a rozmaring belégzése javíthatja az agyi funkciókat idős felnőtteknél, beleértve az Alzheimer-kórban szenvedő demenciát is.

ÖSSZEFOGLALVA: A rozmaringolaj belélegzése segíthet az összpontosításában és emlékezésében. Segíthet a memória javításában is idős korban.


2. A rozmaring serkenti a hajnövekedést

A hajhullás egyik legelterjedtebb típusa az androgenetikus alopecia, jobban ismert férfiak között, mint foltos kopaszodás.

A rozmaringolaj az androgenetikus alopeciát akadályozza meg, megakadályozva, hogy a tesztoszteron egyik mellékterméke megtámadja a szőrtüszőt, ami kopaszsághoz vezethet.

Amikor az androgenetikus kopaszodással küzdő férfiak hat hónapig naponta kétszer masszírozták a hígított rozmaring olajat a fej bőrükbe, ugyanolyan növekedést tapasztaltak a haj vastagságában, mint egy ismert hajnövekedés serkentő gyógyszert használóknál.

Továbbá a rozmaring olajat használók a az összehasonlításként használ hajnövesztőhöz képest kevesebb fejbőr viszketést jelentettek, ami arra utal, hogy a rozmaring jobban tolerálható.

Más kutatások azt mutatják, hogy a rozmaring olaj felveszi a harcot egy másik súlyos kopaszság típussal szemben is, a foltos hajhullással is, vagy az alopecia areata-val, amely a 21 év alatti népesség felét és a 40 éven felüliek 20% -át érinti.

ÖSSZEFOGLALALVA:A növényi olaj javíthat a hajhullás bizonyos típusain, beleértve a férfi kopaszságot és a foltos hajhullást


3. A rozmaring segíthet a fájdalom enyhítésében

A népi gyógyászatban a rozmaring enyhe fájdalomcsillapítóként is ismert szer.

Egy kéthetes vizsgálatban a váll fájdalommal küzdő betegek, akik naponta kétszer 20 percig a vállukra rozmaring olaj keveréket kaptak bedörzsöléssel, 30%-al kevesebb fájdalmat jeleztek. Azok, akik csak masszázst kaptak, 15%-al jeleztek kevesebb fájdalmat.

Emellett egy állatkísérlet megállapította, hogy a rozmaringolajjal hatékonyabb fájdalom csillapítást értek el, mint azzal a szerrel, amely egy gyakori fájdalomcsillapító gyógyszer.

ÖSSZEFOGLALVA: A népi gyógyászatban a rozmaring olaj ismert fájdalomcsillapító. Az előzetes vizsgálatok alátámasztják fájdalomcsillapító tulajdonságait, és azt sugallják, hogy hatékonyabb lehet az egyik leggyakoribb fejfájás csillapítónál!


4. A rozmaring olaj jó rovarűző

A káros rovarok elrettentése érdekében, amelyek megfertőzhetik a kertünket, tönkre tehetik a termésünket, a rozmaring olajat a vegyszerek természetes alternatívájának tekintik. A rozmaring a paradicsomot tönkretevő poloska legjobb ellenszere

Amikor az üvegházban nevelt paradicsom növényekre egy rozmaring-olaj alapú peszticidet, az EcoTrol-ot permeteztek, az 52% -kal csökkentette a két-pettyes pók atkák népességét a növények károsítása nélkül.

A rozmaring segít visszaszorítani bizonyos vérszívó rovarokat, amelyek káros vírusokat és baktériumokat terjeszthetnek.

Amikor a rozmaring olajat 11 másik illóolajjal hasonlították össze, a rozmaringnak volt a leghosszabb riasztó hatása az Aedes aegypti szúnyogokra, amelyek a Zika vírust is terjesztik. A 12,5% -os higított rozmaring olaj 90 percig tartotta vissza a szúnyogok 100% -át.

Ezenkívül a 10%-os rozmaring olajat tartalmazó permet ugyanolyan hatásos volt, mint a vegyi rovarirtó, a bifentrin a Lyme-kórt terjesztő fekete lábú kullancsok terjedésének megakadályozásában az északkelet-amerikai kullancs-fertőzött területeken.

ÖSSZEFOGLALVA: A növényvédő szerekben a rozmaring olajat bizonyos rovarok elpusztítására használják. Továbbá az olaj segíti a vérszívó rovarokat, például a szúnyogok és a kullancsokat távol tartásában.


5. A Rozmaring illóolaj csökkenti a stresszt

Számos tényező okozhat stresszt - beleértve az iskolai felelést is. A rozmaringolaj belélegzése csökkentheti a felelés okozta szorongást.

Amikor az iskolásokkal a vizsgálati idő előtt és alatt a párásítóból rozmaring olajat juttattak a levegőbe, az pulzusuk átlagosan 9% -kal csökkent, míg a rozmaring olaj nélkül nem történt jelentős változás.

Mivel a megnövekedett pulzusszám rövid távú stresszt és szorongást tükröz, a rozmaring olaj természetesen csökkenti a stresszt.

Ezen túlmenően, amikor 22 fiatal felnőtt 5 percig szippantott rozmaring olajat, nyáluk 23% -kal alacsonyabb a stresszhormont, kortizolt tartalmazott azokhoz képest, akik más aromás vegyületet kaptak.

A megnövekedett kortizolszint elnyomhatja az immunrendszert, hozzájárulhat az álmatlansághoz és a hangulati ingadozásokat is okozhat.

ÖSSZEFOGLALVA: A rozmaringolaj enyhítheti stresszszintet olyan helyzetekben, mint a vizsga. A rozmaring csökkenti a kortizol szintet is, ami egy olyan hormon, amely káros hatással lehet a szervezet egészére is.


​6. Javítja a keringést (stimulál)

Keringés javítás rozmaringgal

A rossz keringés nagyon gyakori,  általános panasz. Leginkább a kezekben és a lábakban észlelhető.

Ha hideg ujjakat és lábujjakat tapasztal - még viszonylag meleg hőmérsékleten is - érdemes megfontolni a rozmaring olajat használatát.

Az egyik vizsgálatban a Raynaud-betegségben szenvedő nő - mely a végtagok hirtelen keringés romlását és fájdalmas elkékülését jelenti-

- rozmaring olaj keverékkel masszírozta a kezét, és megállapította, hogy az segítette az ujjai melegítését, sokkal inkább, mint a kontrollban használt semleges olaj. Ezeket a hatásokat termikus képalkotással igazolták.

A rozmaringolaj segíthet a véredények kitágításában, ezáltal felmelegítheti a végtagjait.

További kutatások szükségesek ezeknek a hatásoknak a megerősítéséhez - de a rozmaring hasznos, olcsó kísérleti anyagnak bizonyulhat.

ÖSSZEFOGLALVA:Ha gyakran hidegek az ujjai vagy lábujjai, a rozmaring olajjal való masszírozás segíthet felmelegíteni őket. Jó lehet a Raynaud-betegségben is, de ehhez még több kutatásra van szükség.


7. Segíthet felfrissülni

Fáradtság ellen rozmaring illó olajjal

A rozmaring olajat gyakran használják a népi gyógyászatban a mentális frissesség visszanyerésére és a fáradtság ellen.

Amikor 20 egészséges fiatal felnőtt belélegzett rozmaring olajat, körülbelül 30% -kal jelezték magukat a korábbihoz képest frissebbnek és körülbelül 25% -kal kevesebb álmosságot jeleztek, mint a placebo olaj esetén.

Az éberség ilyetén növekedése megfelelt az agyhullámok változásainak és a szívfrekvencia, a légzés és a vérnyomás emelkedésének.

A hígított rozmaringolaj bőrön történő alkalmazása hasonló előnyökkel járhat, mivel az olaj a bőrről is hatékonyan és gyorsan a keringésbe jut. így az agyat könnyen eléri.

Egy vizsgálatban hígított rozmaring olajat kentek 35 egészséges ember bőrére, akik 20 perc múlva sokkal figyelmesebbek, éberebbek, energikusabbak és vidámabbak voltak, mint a placeboolaj használata esetén.

ÖSSZEFOGLALVA: Néhány tanulmány szerint a rozmaringolaj növelheti a figyelmet, az éberséget, az energiát és a hangulatot. Itt is több kutatás indokolt.


8. Csökkenti az ízületi gyulladást

Rozmaring olajjal az izületi gyulladások enyhítésére

Előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy a rozmaringolaj segíthet csökkenteni a szöveti gyulladást, ami duzzanatot, fájdalmat és merevséget okozhat.

Ezt úgy érheti el, hogy a fehérvérsejtek sérült szövetekbe történő migrációját és a gyulladást fenntartó vegyületek felszabadítását gátolja a gyulladt területeken.

Ha a rheumatoid arthritisben szenvedő embereket háromszor hetente 15 percig rozmaringolaj keverékkel kezeltek lokálisan, két hét alatt 50% -kal csökkent a gyulladásos térdfájdalom, szemben az olaj nélküliek 12% -os csökkenésével.

A rheumatoid arthritis olyan autoimmun állapot, amelyben a szervezet saját immunrendszere megtámadja a szöveteket, például térdeket és más ízületeket, károsítja az ízületi rést és gyulladást okoz.

Több kutatásra van szükség a rozmaringnak a gyulladásra gyakorolt ​​hatásáról.

ÖSSZEFOGLALVA:  hígított rozmaringolaj helyileg történő alkalmazása csökkentheti a sérülések és a rheumatoid arthritis okozta izületi gyulladást.


 

9-13. A rozmaring illóolaj egyéb felhasználási területei

A tudósok több rozmaringolaj-felhasználást is vizsgálnak, de az emberi tanulmányok hiányoznak. A kémcsövek vizsgálata nem egyenértékű az emberi kutatással, amely az illóolajokat belélegzéssel vagy helyi alkalmazással vizsgálja, és amelyek az emberek számára elfogadottak. Továbbá egyes állatkísérletben orálisan adtak be rozmaringolajat, de ez nem ajánlott.

A rozmaringolaj azonban hasznos lehet:

• Rák: A rozmaringolaj antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás rendelkezik, amelyek in vitro vizsgálatok szerint a rákos sejtek szaporodását gátolják vagy elpusztítják.

• Máj- és emésztés: az állatkísérletek azt mutatják, hogy a rozmaringolaj stimulálhatja az epe felszabadulását, ami fontos a zsír emésztésében, és aktiválja a máj saját antioxidáns védelmi mechanizmusait.

• Élelmiszer-mérgezés: A rozmaringolaj segíthet megakadályozni bizonyos baktériumtörzsek növekedését, amelyek élelmiszer-mérgezést okoznak. Ehhez pontos, nagyon kis mennyiségű élelmiszer-minőségű olajat kell használni.

• Antibiotikus mellékhatások: A rozmaring és más illóolajok növelhetik bizonyos antibiotikumok hatékonyságát. Ez alacsonyabb dózisú gyógyszereket eredményezhet, ami csökkentheti a mellékhatásokat.

• Antibiotikum-rezisztencia: a rozmaring és más illóolajok gyengíthetik az antibiotikum-rezisztens baktériumok sejtfalait - nemcsak károsítják őket, hanem lehetővé teszik az antibiotikumok belépését. Ez által, a multirezisztens törzsek ismét érzékennyé válhatnak a különböző antibiotikumokra.

ÖSSZEFOGLALVA: A rozmaringolaj lehetséges jövőbeni felhasználásai közé tartozik a rák és az élelmiszer-mérgezés megelőzése, valamint a máj és az emésztés támogatása. Azonban ezekre a hatásokra nem ismerek humán vizsgálatokat.


14. A rozmaring olaj könnyen kezelhető

A rozmaringolaj helyileg belélegezhető vagy alkalmazható. Nagyon koncentrált, így csak néhány cseppet használjon egyszerre. Az apró palackok, amelyekben eladják, műanyag csepegtetőt is tartalmaznak, amelyek megkönnyítik az adagolást.

A rozmaringolaj belélegzésének legegyszerűbb módja, hogy kinyitja a palackot, és belélegezi. Alternatívaként néhány csepp egy ruhára vagy szövetre helyezhető, és tartsa az orrához.

Sokan aromaterápiás diffúzorokat használnak, amelyekkel az illóolajat a környező levegőbe porlasztják.

Helyi használat

A rozmaring és más illóolajok könnyen felszívódnak a véráramba, amikor a bőrön alkalmazzák.

Általában tanácsos az illóolajokat semleges hordozóolajjal, például jojoba olajjal hígítani. Ez segít megelőzni a bőr potenciális irritációját és az olaj korai elpárolgását.

Íme néhány általános iránymutatás a helyi felhasználásra szánt olajok hígítására:

Hígítás

 Hogyan készítsük el?

Csecsemők 0,3% 1 csepp illóolajat használjon 1 evőkanál hordozóolajba

Gyermekek 1,0% 1 csepp illóolajat használ 1 teáskanál olajba

Felnőttek 2,0–4,0% Használjon 3–6 csepp illóolajat 1 teáskanál olajba

Hígítás után vigyük fel az olajat a talp bőrére, vagy más testrészre, például a fájó izomra. Ezután dörzsölje be az olajat a bőrébe. Ez javítja a véráramlást és az olaj felszívódását (29).

Ne használjon rozmaringot és más illóolajokat sérült bőrre vagy érzékeny területekre, például a szemére.

Általában tanácsos elkerülni a rozmaring olajat, ha terhes vagy epilepsziában vagy magas vérnyomásban szenved.

ÖSSZEFOGLALÁS: Lélegezzük be a rozmaring olajat vagy alkalmazzuk azt a bőrére. A diffúzor segíthet elosztani az illóolajat nagyobb terekben. Ha rozmaring olajat használunk helyileg, hígítsuk fel a hordozóolajjal, például a jojoba olajjal, a bőrirritáció elkerülése érdekében.