Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Levendula és rozmaringolaj a házi patikánkban

Dr Várnagy Emese Aromadoki
2019. 01. 26. 18:40:38
Levendula és rozmaringolaj a házi patikánkban

 

A CBD olajról szóló cikk után most a legalapvetőbb illóolajok közül kettőt fogok bemutatni Önöknek. Bizonyára már hallottak a levendula néhány hatásáról és a rozmaring is mindennapjaik része, ha máshogy nem is, mint fűszernövény. Ilyenkor a téli időszakban is számos jótékony tulajdonságukat fordíthatjuk javunkra.

A levendulaolaj a virágos hajtások vízgőzlepárlásával készül. Jól ismert a fájdalomcsillapító, gombaellenes és antibakteriális hatása. Emellett előszeretettel alkalmazzák alvászavarokban, szorongásos kórképekben nyugtatóként. Használhatjuk molylepkék távoltartására is úgy, hogy egy darabka pamutra vagy fára cseppentünk 4 cseppet az orvosi levendulaolajból és ezt a ruhásszekrényedbe tesszük, így mellesleg a ruháinknak is friss, kellemes illatot kölcsönöz. (Erről még nagyanyáinktól tanultunk!)

Légfrissítésre, fertőtlenítésére használhatja hidegpárosítóba cseppentve. Hideg, nyirkos időszakban adhatunk hozzá a 1-2 csepp fahéj- és citrusolajat is, hogy eredményesen és kellemes illatokkal körülvéve védekezzen a vírusos megbetegedések ellen.

Habár a rozmaring első ránézésre nem tűnik többnek egy egyszerű fűszernövénynél, ennél sokkal többet tud nekünk kínálni, ha jobban megismerjük. Az új információk fejbentartásának elősegítésére máris bevethetjük a rozmaringot, mivel alkalmazása javítja a memóriát és a kognitív funkciókat. Olyan kórképekben is segíthet, mint a súlyos demencia és az Alzheimer-kór. Az olaj kiváló fertőtlenítő hatású akár a bőrön, akár a környezetünk tisztításánál alkalmazva. A veszélyes kórokozókat pl. (Enterococcus faecalis, Candida albicans) is jó hatékonysággal eliminálja, így az ezek által okozott fertőzésekben is jó alternatívája lehet az antibiotikumoknak, melyekre már a kórokozók többsége rezisztens.

A stressz mindennapjaink része, de akár önállóan, akár a levendulával kombinálva a rozmaring eredményes szorongás és stressz esetén is. Egy vivőolajjal vegyítve külsőleg is alkalmazhatjuk duzzanatok, ízületi-, izomfájdalmak enyhítésére, gyulladáscsökkentésre (Rosmaring camphor). A felsőlégúti megbetegedésekben azonkívül, hogy segít megküzdeni a baktériumokkal, tágítja a légutakat és csökkenti a köhögést. (Meleg inhaláláskor ez az egyik alap szer)

Hajhullásra mindkét illóolaj kiváló, főleg ha kombinációban alkalmazzuk őket. A bolti termékek helyett Ön is könnyen elkészítheti otthonában egy fejbőrre kenhető keveréket, ha egy sötét üvegcsében összekever 10-10 csepp levendula- és rozmaring-, 5 csepp bazsalikom- és 120 ml jojoba olajat.

A következő részben az eucalyptust és a borsmentát vesszük górcső alá.

Várnagy Emese