Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A vízgőz lepárlás folymata, veszélyei

Dr Várnagy Emese Aromadoki
A vízgőz lepárlás folymata, veszélyei

Az illóolajok többségét kisnyomású gőzdesztillációval állítják elő kémiai vízkőmentesítő eszköz használata nélkül.

Ebben a folyamatban a gőz áthalad egy aromás növényekkel töltött tartályon. A gőz kivonja a növényi esszenciát, azokból a kis részecskékből, amelyekben az adott növény tárolja az olajat, hogy homogén gázkeveréket képezzen.

 

A tartály kimenetén és szabályozott nyomáson az illóolajjal dúsított gőz áthalad egy tekercsen és kondenzálódik. A folyadék az Florentine vázába kerül, ahol az illóolaj sűrűsége alacsonyabb, mint a vízé, ezért úszik a víz felszínén.

A jó illóolaj desztilláció kritériumai

- Az edénynek rozsdamentes acélból kell készülnie, mivel a réz és a vas oxidokat képezhet.

- Alacsony nyomás: a desztillációt alacsony nyomáson, 0,05 és 0,10 bar közötti nyomáson kell végezni,  túlnyomás eseténfokozott az oxidáció, ezért kerüljük. Például a  kakukkfű illóolaj színe a piros színtől a vöröspirosig változik, amikor növelik a nyomást. A fa és a kéreg pirogén reakciója, amely magas hőmérsékleten történő nagynyomású desztilláció eredményeképpen keletkezik, rákkeltő anyagokkal szennyezett illóolajokat eredményez.

- A lepárlás időtartama: minél hosszabb időt kell beállítani, hogy lehetővé tegye a teljes kivonását az aromás molekuláknak, azaz minden olyan frakcióból, amelyet "fejnek", "szívnek" vagy "faroknak" neveznek. Például a kakukkfű illóolajának háromnegyedét az első harminc perc alatt extraháljuk, de a fenolok kivonásához hatvan-nyolcvanöt perc szükséges. A lepárlókat a kivonható illóolaj kilogrammjával fémjelzik, és ezért néhány gyártó nagy nyomáson desztillál, és a nyereséges 25 vagy 30 perc után befejezi a lepárlás. Ezeket az illóolajokat nagyon gyakran "finomítják", azaz újra desztillálják, hogy tisztíthassák azokat a nemkívánatos komponensektől (magasabb forráspontoktól), és koncentrálják a leginkább illékony komponenseket. Ez az eljárás elszíneződött illóolajokat eredményez, kevésbé finomított szaggal, különböző tulajdonságokkal és fokozott mellékhatásokkal. Ily módon a finomított eukaliptusz illóolaj legfeljebb 80% eukaliptolt tartalmazhat, de irritálóbb lesz a hörgőcsöveknél, mint a "teljes" eukaliptusz illóolaj, amely csak 60% eukaliptolt tartalmaz.

- Víz: a felhasznált víznek nem kemény forrásvíznek kell lennie, hogy elkerüljék a vegyi vízkőmentesítők használatát.

- Tárolás és tárolás: a lepárlás után az illóolajokat szűrni kell, majd hermetikus tartályokban, hűvös pincében tárolni. A palackozás csak barna vagy kék, átlátszatlan üveg palackban történhet, hogy ne maradjanak fénytől és oxigéntől.