Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Hidrolátum és testpermet a bőröd egészségéért

Az aromavizek vagy hidrolátumok nem hiányozhatnak a fürdőszoba polcról és az éjjeli szekrényről sem 

Ha nagy melegben van egy testpermet vagyis aromavíz a táskában, az megóvhat a bőr kiszáradásától. Persze illóolaj tartalma miatt (valójában nem ugyanazok a kémiai alkotóelemei, mint az illóolajnak, de nagyon hasonló), különféle gyógyhatást is tulajdoníthatunk ezeknek a csodálatos anyagoknak. 


Testünket , bőrünket, hajunkat bármikor, bárhol és akárhányszor befújthatjuk , ezáltal is hidratálva és fertőtlenítve a bőrt.

 

A permetek tulajdonképpen olyan aromavizek, vagyis hidrolátumok, amelyek  a virág illetve a növény víz- és kis százalékban zsíroldékony hatóanyagait és illóolaját, sima, tisztított vízben. 
 

Hogyan készülnek az aromavizek,  hidrolátumok?


A hidrolátumok (további nevük is van: hidrosol)  az illóolajgyártás melléktermékei. Az illóolajok előállításának egyik technológiája a vízgőzdesztilláció, más néven lepárlás. 

 

A vízgőz desztilláció során 100 C-os gőzt áramoltatunk át a rendszeren, vagyis a főző edényen, amiben a növényi részek találhatóak. Ennek hatására a vízmolekulák a vízben oldódó részecskéket oldják, a zsírban oldódó molekulák pedig felúsznak a víz felszínére. Ezeket aztán ketté választjuk. 

Ebből már sejthető, hogy az aromavíz összetétele nem egyezhet meg a tiszta illóolajéval, de mégis nagyon hasonló, a visszamaradt molekulák  miatt. Hatása pont ezért gyengédebb, lágyabb, nem allergizál és nem irritálja a bőrt. 
 

Az egyiptomiak régen nem is használták fel az illóolajat, csak a virágvízből készítettek asszonyaiknak illatos fürdőket. 


Attól függően, hogy milyen növényekből készül az aromavíz nem csak hidratálásra, hanem egészségügyi célokra  gyulladásgátlásra, fertőtlenítésre vagy vérzéscsillapításra is alkalmas.

 

A hidrolátum, testpermet vagy aromavíz előnye a bőrápolás területén, hogy rendkívül könnyű felvinni, nem nehezíti el a bőrt, nem tömi el a pórusokat, nem képez réteget a bőrön. Emiatt  a pattanások kezelésére, a hámlasztás vagy radírozás után bőr megnyugtatására, a borotválkozás utáni bőrápolásra és idős, petyhüdt bőr kezelésére ezek a legalkalmasabbak.
 

Az aromavizek rendkívül könnyen és nyom nélkül felszívódnak, így nem kell tartanunk attól sem, hogy összeszennyezik a ruhánkat, zsírosítják a hajunkat. Természetes illatukkal pedig a hatékonyság mellett élvezetet is jelent a használatuk.

Rendezés: