Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aphrodiziákumokról tudományosan

Dr Várnagy Emese (translation of Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs )
Aphrodiziákumokról tudományosan

A népgyógyászatban számos afrodiziákum ismert! 

Az utódnemzés képessége fontos erkölcsi és vallási kérdés volt minden időben. Az afrodiziákumokat azért keresik, hogy biztosítsák a férfiak és a nők reprodukciós hatékonyságát. 

A szexuális diszfunkció a normális nemi közösülés elérésének képtelensége, ideértve a korai magömlés, késleltetett vagy gátolt ejakuláció, erekciós diszfunkció, ébresztési nehézségek (csökkent libidó), kényszeres szexuális viselkedés, az orgazmus rendellenessége és az érzékelés hiánya. Az első, farmakológiailag elfogadott, impotencia elleni gyógyszerek bevezetése, a Viagra (sildenafil) 1990-es években nagy visszhangot keltett a közvéleményben. Az ilyen anyagok keresése évezredekre nyúlik vissza. Az afrodiziákum olyan szer (élelmiszer vagy gyógyszer), amely szexuális vágyat kelt, fokozza az aktivitást, jobb a kielégülés mértéke. A gyógynövényekből származó természetes táplálékkiegészítők keresése és használata elsősorban a kevesebb mellékhatás miatt folyamatosan nő. Ebben az anyagban említést teszünk a farmakológiailag tesztelt (emberben vagy állatban vagy mindkét) afrodiziákumokról, melyek valaha annak lettek említve vagy használva. Nem foglalkozunk az olyan élelmiszerekkel, melyeket a közvélemény hagyományosan afrodiziákumnak tekint. (ld a fenti képen).

BEVEZETÉS


Afrodiziákumnak tekintünk minden olyan élelmiszert vagy gyógyszert, amely fokozza a szexuális ösztön aktiválódását, a venerális vágyat indukálja és növeli az élvezetet és a szex alatt nyújtott teljesítményt. A szó a görög szerelem Istennőjétől származik. Ezek az anyagok növényből, állatból vagy ásványi anyagból származhatnak, és történelem kezdete óta az ember szenvedélyes vágyát támogatják.Történelmi szempontból sok természetes anyagot ismertek afrodiziákumként Afrikában és Európában, mint a yohimbin és a mandrake növény, valamint a kínai kultúrában az orrszarvú szarv és a "spanyol légy", amely valójában mérgező. A mai kultúránkban, vannak bizonyos élelmiszerek, amelyeket afrodiziákumként használnak, beleértve az epret és a nyers osztrigát. Úgy gondolják, hogy a csokoládé, a kávé és a méz is afrodiziákus potenciállal rendelkezik. 

Egy közelmúltban végzett vizsgálatban a bostoni térségben a 40 és 70 év közötti férfiak 52% -a jelezett bizonyos fokú erekciós zavart (ED). A megnövekedett szexuális potenciál fokozott kapcsolati elégedettséget és önbecsülést biztosíthat az embereknek. Az ember a történelmi kezdetek óta keresi a leghatékonyabb afrodiziákumot! A különböző dopaminerg, adrenerg és szerotonerg szerek szerepét intenzíven megvizsgálták mind emberi, mind állatkísérletekben. Ezen gyógyszerek némelyikét a szexuális diszfunkció kezelésében alkalmazzák, míg mások a szexuális izgalom alapvető neurofiziológiai folyamataihoz járultak hozzá.

Az afrodiziákumok hatásamódja

Az afrodiziákumok hatásmódja szerint három típusba sorolhatók: azok, amelyek növelik a

libidót,

a potenciát 

szexuális élvezetet

Különböző állati és növényi eredetű anyagokat használtak a különböző kultúrák népi gyógyszereiben,  hogy élénkítsék és javítsák a szexuális funkciót, és a férfiak fizikai teljesítményét, ezek közül azonban nagyon keveset azonosítottak farmakológiailag. A libidó növelése érdekében az arab országokban az Ambra grisea egyik fő összetevője az ambrein. Triciklusos triterpén-alkoholt tartalmaz, amely növeli a több elülső hipofízis hormon és a szérum tesztoszteron koncentrációját. A Bufo varangyos béka bőre és mirigyei tartalmazzák a bufotenint (és más bufadienolidokat), a szerotonin hallucinogén vegyületeit. Ez a nyugat-indiai „szerelmi kő” és a kínai gyógyszer, a chan su. A hagyományos kínai orvoslásban a ginzenget szexuális stimulánsként használják. Antioxidánsként működik a nitrogén-monoxid (NO) szintézisének fokozásával a corpora cavernosa (CC) endotéliumában; A ginzenozidok a szöveti ciklikus guanozin-monofoszfáthoz kapcsolódó transzmurális idegstimuláció-aktivált relaxációt is okoznak. Évezredek óta szexuális élvezet növelésére használták a cantharidint („spanyol légy”).

A szexuális diszfunkció egy komoly orvosi és társadalmi tünet, amely a férfiak 10-52% -ában és a nők 25-63% -ában fordul elő. Az ED, a férfi impotencia fő oka, az egyik legfontosabb közegészségügyi probléma, hiszen a férfiak nagy százalékát érinti. Az ED-t úgy definiáljuk, hogy az merevedési képtelenség  vagy az erekció fenntartásának nehézsége, ami a kielégítő szexuális kapcsolathoz szükséges. A becslések szerint 2-3 milliárd ember szenved valamilyen szexuális zavarban. Gyakran fordul elő középkorú és idősebb férfiaknál. Az impotencia a cukorbetegségben szenvedő férfiak 50% -ánál fordul elő. Az ateroszklerózis az 50 évnél idősebb férfiak körében az ED körülbelül 40% -ának az oka.

A leggyakrabban felismert állapotok közé tartozik a magas vérnyomás, a lipidproblémák (koleszterin, trigliceridek), a cukorbetegség és a dohányzás.  Az endokrin rendellenességek, mint az alacsony tesztoszteron és a pajzsmirigy-problémák is hozzájárulnak az ED-hez. Az ED-vel szintén kapcsolatban állhat  medenca trauma, a medenca műtét (prosztata, ahólyag és bélműtét) és a medence sugárterápiája. A perineum közvetlen trauma az érrendszeri problémákat okozhat a péniszben, és az ED-hez vezethet, melyet pénisz artériás bypass műtéttel lehet kezelni. A szexuális diszfunkciót számos olyan tényező okozza, mint például a pszichológiai rendellenességek, mint például a szorongás, a depresszió, a stressz, a nemi félelem, a neurológiai rendellenességek, a stroke, az agyi trauma és a Parkinson-kór, a péniszbetegségek, mint a finosis, peyroniesetc. Egyéb szerves okok közé tartozik a krónikus veseelégtelenség, a májelégtelenség, a szklerózis multiplex, az Alzheimer-kór, az alvási apnoe és a krónikus obstruktív tüdőbetegség. A krónikus alkoholfogyasztás és a dohányzás szintén hátrányosan befolyásolja a szexuális teljesítményt. A hormonszint csökkenése az életkorral, a szisztémás betegségek, mint a rák, szintén befolyásolják a szexuális képességet. Az ED-t egyes terápiás szerekkel, például vérnyomáscsökkentő szerekkel, antipszichotikumokkal, antidepresszánsokkal és cukorbetegség elleni gyógyszerekkel is társítják.

Növényi Afrodiziákumok

Chlorophytum borivilianum


A Chlorophytum borivilianum (CB) (közismert nevén: safed musli) (Liliaceae család) gumós gyökerei immunmoduláló és adaptogén tulajdonságokkal rendelkeznek, és az impotencia, a sterilitás és a férfiak hatékonyságának javítására szolgálnak. Mayank és mtsai. tanulmányozták a C. borivilianum gyökereiből nyert liofilizált vizes kivonatok hatását, a hím albínó patkányok szexuális viselkedését, és a kezeletlen kontroll csoportú állatokhoz képest. Jelentős eltérést mutattak az állatok szexuális viselkedésében, amit a mount latencia (ML), az ejakulációs latencia (EL), az ejakulációs latencia, az intromission latencia (IL) és a szerelési frekvencia (MF) növekedése tükröz. Az extraktummal kezelt állatok szexuális viselkedésée javult, melyet fokozott pénisz erekcióval és csökkent habozással érnek el. A megfigyelt hatások az extraktumok tesztoszteron-szerű hatásainak tulajdoníthatóak. A NO-alapú beavatkozás szintén megfigyelhető lehet a jobb pénisz erekcióból. A jelenlegi eredmények tehát támogatják a népi megfigyelést a gyógynövény hasznosságára vonatkozóan, és tudományos alapot szolgáltatnak a hagyományos felhasználásukra.

Kenjale et al. tanulmányt készített a CB szárított gyökereinek vizes kivonatának aphrodisiac és spermatogén potenciáljának értékelésére patkányokban, és jelentős afrodiziákumot, megnövekedett libidót, szexuális erőt és szexuális izgalmat figyeltek meg. Hasonlóképpen, a magasabb dózisnál a szexuális viselkedés minden paramétere megnövekedett, de a 14. nap után telítettségi hatást mutatott. A 60. napon a spermiumok száma mind a CB csoportokban, mind a 125 mg / kg és a 250 mg / kg között jelentősen nőtt. dózisfüggő módon. Megállapították, hogy a CB gyökerei hasznosak lehetnek a szexuális hiányosságok bizonyos formáinak, mint például a korai magömlés és az oligospermia kezelésében.


Mondia whitei


A Mondia whitei a Periplocaceae családból származik, amelyet számos hagyományos orvos szakember használt az ED kezelésére. A libidó növelésére és az alacsony spermaszám kezelésére is használják. Lampiao et al. in vitro vizsgáltuk a humán spermiumokhoz való vizes adagolás motilitási paramétereit. Az eredmények szignifikánsan fokozott teljes motilitást és progresszív motilitást mutattak időfüggő módon. Ezek támogatják az M. whitei alkalmazását, különösen az asztenozoospermiában szenvedő férfiaknál [31]. Suresh-Kumar et al. a M. whitei vizes és hexán kivonata szexuálisan nem tapasztalt hím patkányok szexuális aktivitásának fokozódását mutatta. Ez annak köszönhető, hogy a szexuálisan tapasztalatlan férfiak bizonytalanságát a befogadó nők felé csökkentettük, amit az ML jelentős csökkenése jelez. Ez arra utal, hogy a M. whitei vizes és hexán kivonata a neurotranszmitterek szintjének [32] változásainak indukálásával hathat, modulálva ezeknek a neurotranszmittereknek a célsejtekre gyakorolt ​​hatását vagy növelve az androgén szinteket. Ez megerősíti az M. whitei vizes és hexán kivonatainak adrenerg hatásának kimutatását a patkányokon végzett in vivo krónikus adagolásra.


Tribulus terrestris

A Tribulus terrestris (TT) egy virágos növény, amely a Zygophyllaceae családhoz tartozik, meleg, mérsékelt és trópusi régiókban. A TT-nek az embereknek és állatoknak történő beadása javítja a libidót és a spermatogenezist. Neychev és mtsai. vizsgálta a T. terrestris kivonat hatását az androgén anyagcserére fiatal férfiaknál. A tanulmány megállapításai szerint T. terrestris szteroid szaponinok  közvetlen, és közvetett androgén-növelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Azt is megállapították, hogy növeli a tesztoszteron, a leutinizáló hormon, a dehidroepiandroszteron, a dihidrotesztoszteron és a dehidroepiandroszteron-szulfát szintjét. A TT-kezelést követő új-zélandi fehér nyulakból nyert corpus cavernosal szöveteket különböző farmakológiai szerekkel és elektromágneses ingerlés és proerektilis hatása volt. Gauthaman és munkatársai [38] tanulmánya a TT kivonat androgén felszabadító tulajdonságát és a szexuális viselkedéshez és az intracavernikus nyomáshoz viszonyított arányát mutatta ki kastrált patkányok alkalmazásával.


Crocus sativus

A Crocus sativus L., amelyet sáfránynak neveznek, egy évelő szárú növény, ismert gyógynövény, amely  az Iridaceae családhoz tartozik, és széles körben termesztik Iránban és más országokban, köztük Indiában és Görögországban. A hagyományos orvostudományban a sáfrányt aphrodisiac szerként ajánljuk. Madan és mtsai. tanulmányozta a sáfrány stigma kivonat és két aktív alkotóelem, a krocin és a safranál hatását a hím patkányok szexuális viselkedésére 

Hosseinzadeh és mtsai. tanulmányozták a C. sativus stigma vizes kivonat és alkotórészei, a safranál és a krocin aphrodisiac aktivitását hím patkányokban. A vizes extraktum krokin, szafranal, szildenafil pozitív kontrollként és sóoldatot intraperitoneálisan adtunk be hím patkányoknak. A szexuális viselkedés vizsgálata során az MF, az intromission gyakoriság (IF), az erekciós frekvencia (EF), az ML, az IL és az EL értékek voltak.

Azt tapasztaltuk, hogy a Crocin minden dózisban fokozta MF, IF és EF viselkedést, és csökkentette az EL, IL és ML paramétereket. A Safranal nem mutatott aphrodisiac hatást. A jelen tanulmány feltárta a C. sativus vizes kivonat és alkotórészének krokin aphrodisiac aktivitását.

Safarinejad és mtsai. a szildenafil-citrát és a sáfrány hatásosságát és biztonságosságát összehasonlító, nyílt, randomizált, fix dózisú, keresztezett vizsgálatot végzett a máshogy nem kezelt férfiak ED kezelésére. Az eredmények nem támasztják alá a sáfrány adagolásának kedvező hatását az ED-ben szenvedő férfiaknál.


Myristica fragrans

A Myristica fragrans Houtt szélesen ovoid magjainak szárított magja. A Myristicaceae család (szerecsendió) az Unani gyógyászatban említésre került, hogy a férfiak szexuális rendellenességeinek kezelésében értékes. Tajuddin és munkatársai által végzett tanulmányban azt találtuk, hogy 50% -os etanolos kivonat adagolása egyetlen tápszerrel és szegfűszeggel és Penegrával az egerek párosodási teljesítményének növekedéséhez vezetett. 


Phoenix dactylifera

A Palmae család Phoenix dactylifera (dátoja pálma) Észak-Afrikában őshonos, az arabiai és perzsa-öbölben széles körben termesztett. A pálma pollent (DPP)  a hagyományos orvostudományban használják a férfiaknak. Bahmanpour et al. vizsgálta a P. dactylifera, a pollen hatását a felnőtt hím patkányok spermiumparamétereire és reprodukciós rendszerére. Megfigyelték, hogy a DPP szuszpenziók fogyasztása javította a spermiumok számát, a mozgékonyságot, a morfológiát és a DNS minőségét a herék súlyának egyidejű növekedésével. A pollen ösztradiol és flavonoid komponenseket tartalmaz, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a sperma minőségére. A kontroll és a kísérleti csoportok közötti összehasonlító értékelés kimutatta, hogy a DPP szuszpenziók fogyasztása javította a spermiumok számát, a mozgékonyságot, a morfológiát és a DNS minőségét a herék súlyának egyidejű növekedésével. Ez nem befolyásolta szignifikánsan a prosztata súlyát, illetve a reproduktív szövetek szövettani viszonyait. A tanulmányból arra a következtetésre jutottak, hogy a DPP úgy tűnik, hogy a sperma paramétereinek minőségének javításával gyógyítja a férfi meddőséget.


Lepidium meyenii

A Lepidium meyenii (Maca) a Cruciferae családhoz tartozik, egy perui hipokotil, amely kizárólag a központi Andokban található 4000 és 4500 m között nő. A Maca-t hagyományosan az Andok régióban alkalmazzák feltételezett aphrodisiac és / vagy termékenységnövelő tulajdonságai miatt. Bo Lin és mtsai. meghatározta a L. meyenii tisztított lipid kivonatának orális adagolásának hatását a normál egerekben a teljes intromúziók és párosodások számára, és a látens erekciós periódusra (LPE) patkányokban ED-vel. Az orális adagolás fokozta az egerek és patkányok szexuális funkcióját, amint azt a teljes intromúzió számának és a normál egerekben a spermium-pozitív nők számának növekedése bizonyítja, és az LPE értékét az ED-vel rendelkező hím patkányoknál csökkentették. A tanulmány először L. meyenii aphrodisiac aktivitását mutatta be.

Gonzales et al. 12 héten át végzett, kétszeres vak, placebo-kontrollos, randomizált, párhuzamos kísérletet végzett, amelyben a Maca Gelatinizada különböző adagjaival végzett aktív kezelést hasonlították össze a placebóval. A vizsgálat célja annak a hipotézisnek a vizsgálata volt, hogy a Maca nem befolyásolja a szérum reproduktív hormonszintjét a látszólag egészséges férfiaknál, ha az aphrodisiac és / vagy a termékenységet fokozó tulajdonságok esetén alkalmazzák. Az adatok azt mutatták, hogy a placebóval összehasonlítva a Maca nem befolyásolta a vizsgált hormonok egyikét sem, és a hormonok idővel nem mutattak változást. A többszörös regressziós analízis kimutatta, hogy a Maca-kezelés nem befolyásolta a szérum tesztoszteron szintjét a vizsgált időpontokban (P, nem szignifikáns). Következésképpen a Maca-kezelés nem befolyásolja a szérum szaporodási hormonszintjét.

Gonzales et al. 12 hetes, kétszeres vak, placebo-kontrollos, randomizált, párhuzamos kísérletet végzett, amelyben a Maca Gelatinizada különböző dózisával végzett aktív kezelést hasonlították össze a placebóval annak igazolására, hogy a Maca hatása a szexuális vágy szubjektív jelentésére a hangulatra vagy a szérum tesztoszteronra gyakorolt ​​hatása miatt történik. A szexuális vágy javulását a Maca-val 8 hetes kezelés után figyelték meg. A szérum tesztoszteron- és ösztradiolszint nem különbözött a Maca-val kezelt és a placebóval kezelt férfiaknál. A logisztikus regressziós elemzés kimutatta, hogy a Maca független hatással van a szexuális vágyra a kezelés 8 és 12 hetében.

Cicero és mtsai. A Maca hatását orális beadás után értékelték patkány szexuális viselkedésére. A következő szexuális teljesítményparaméterek akut módon csökkentek, az első szerelés, az első intromission, az ejakuláció, az interopulációs intervallum és a kopulációs hatékonyság. Ezenkívül a krónikus Maca-kezelés a patkányok mozgásában nyilvánvalóan nem dózisfüggő növekedést váltott ki a második 10 perces megfigyelési időszakban. Így arra a következtetésre jutottak, hogy mind az akut, mind a krónikus Maca orális adagolás jelentősen javítja a hím patkányok szexuális teljesítmény-paramétereit .


Kaempferia parviflora

A Kaempferia parviflora a Zingiberaceae család része Délkelet-Ázsiában, hagyományosan a férfi szexuális funkciók fokozására szolgál. Ugyanakkor csak néhány tudományos adatot közöltek az anekdota támogatására. Az eredmények azt mutatták, hogy az összes kivonatnak 5 hét elteltével gyakorlatilag nincs hatása a reproduktív szerv súlyára. Az alkohol-kivonat beadása azonban jelentősen csökkentette a mount és ejakulációs latenciákat a kontrollhoz képest. Ezzel szemben a hexán- és vízkivonatok nem befolyásoltak semmilyen szexuális viselkedési paramétert. Nem befolyásolja a termékenységet vagy a spermiumok mozgékonyságát. Másrészről az alkohol kivonat jelentősen megnövelte a herék véráramlását anélkül, hogy befolyásolná a szívfrekvenciát és az átlagos artériás vérnyomást. Egy külön vizsgálatban megvizsgálták a K. parviflora alkohol kivonatának akut hatását a herék véráramára. Az eredmények azt mutatták, hogy az alkohol kivonatának afrodiziákus aktivitása valószínűleg a herék véráramának jelentős növekedésével járt.


Eurycoma longifolia

Az Eurycoma longifolia (általában tongkat ali vagy pasak bumi) a Simaroubaceae család virágzó növénye, amely Indonéziában, Malajziában és kisebb mértékben Thaiföldön, Vietnamban és Laoszban található. A malajziai férfiak az ember egójának és erejének jelképévé váltak, mert ez növeli a férfiak férfiasságát és szexuális bátorságát a szexuális tevékenységek során. Az E. longifolia Jack gyökereinek butanol-, metanol-, víz- és kloroformos kivonatait Ang et al. a kezelt hím patkányok hatékonyságának különböző vizsgálataival. Az eredmények azt mutatták, hogy az E. longifolia dózisfüggő, ismétlődő és szignifikáns növekedést eredményezett a pénisz reflexek epizódjaiban, amit a kezelt hím patkányok gyors elfordulásának, hosszú flippének és erekciójának növekedése mutatott a 30 perces megfigyelési időszak alatt. Ezek az eredmények további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az E. longifolia növeli az szexuális hatásfokot a kezelt állatokban.

Cicero és mtsai. A Maca hatását orális beadás után értékelték patkány szexuális viselkedésére. A következő szexuális teljesítményparaméterek akut módon csökkentek, az első szerelés, az első intromission, az ejakuláció, az interopulációs intervallum és a kopulációs hatékonyság. Ezenkívül a krónikus Maca-kezelés a patkányok mozgásában nyilvánvalóan nem dózisfüggő növekedést váltott ki a második 10 perces megfigyelési időszakban. Így arra a következtetésre jutottak, hogy mind az akut, mind a krónikus Maca orális adagolás jelentősen javítja a hím patkányok szexuális teljesítmény-paramétereit.


Satureja khuzestanica

A Satureja khuzestanica Jamzad a Lamiaceae családhoz tartozik, egy endémiás növény, amely széles körben elterjedt Irán déli részén. Sulmaz és mtsai. tanulmányozta a Satureja khuzestanica illóolaj (SKEO) hatását a hím patkányok termékenységére. A SKEO-t orálisan, 75, 150 és 225 mg / kg / nap dózisban, 45 napig ivóvízzel adták be. A kezelt és kontroll patkányokat nőstényekkel párosították a kezelés 45. napján. A SKEO jelentősen javította az összes kiértékelt paramétert, például a hatékonyságot, a termékenységet, a termékenységi indexet és az alomméretet.

Rezvanfar et al. A SKEO együttes alkalmazása jelentősen javította a ciklo-foszfamid (CP) által okozott változásokat a plazma tesztoszteronjában, a sperma minőségében, a spermatogenezisben és a termékenységben, a toxikus stresszben és a DNS károsodásban. Megállapítottam, hogy a CP-indukált toxikus hatások az androgenesisre és a spermatogenezisre a szabad gyökök által közvetítettek. A SKEO antioxidáns potenciállal és androgén aktivitással védi a reproduktív rendszert a CP toxicitásától. Továbbá az FSH és a tesztoszteron koncentrációja szignifikánsan nőtt a SKEO-val kezelt csoportokban. Szintén a SKEO súlyozta a herék, a magdózisok és a ventrális prosztata súlyát. A hisztopatológiai elemzések azt mutatták, hogy a SKEO-val kezelt hím patkányoknál nőtt a spermatogónium, a spermatidok, a Leydig sejtek és a spermatozoidok száma. Ezen túlmenően ezekben a csoportokban a Sertoli sejtek hipertrófiásak voltak.


Panax ginseng

Az Aralaceae családhoz tartozó Panax ginzeng sok éve a világ egyik legkiválóbb aphrodisiacsának örvend. A Panax szó valójában görög nyelven „teljes gyógyulást” jelent, és így a gyökerekre utal, amelyek feltételezik az egész emberi test újjáélesztő tulajdonságait. Ahogy a neurotranszmitter a pénisz erekcióját indukálja, a NO felszabadulását kimutatták, hogy a GS in vitro fokozza a nyúl corpus cavernosumban. A ginsenozidok fokozták mind az acetilkolin által indukált, mind a transzmuralis idegstimulációt aktivált relaxációt, amely a megnövekedett cGMP-hez kapcsolódik. Az utóbbi hatást a tetrodotoxin eliminálta, és csökkent a szöveti cGMP-vel. A Ginsenoside-fokozott CC relaxációt a nitro-l-arginin és az oxihemoglobin csillapította, és a szuperoxid-diszmutáz fokozta. Azt feltételezzük, hogy a GS által nyújtott kardiovaszkuláris védelem részben a NO, egy erős antioxidáns felszabadulása által jön létre, és hogy a GS által fokozott felszabadulása az endotélsejtekből, különösen a CC perivaszkuláris nitrogén-oxidos idegéből, részben a következménye lehet. a hagyományos kínai orvoslásban használt P. ginseng aphrodisiakus hatása.


Pausinystalia yohimbe

Pausinystalia yohimbe a Rubiaceae családból egy örökzöld fa, mely Nyugat-Afrikában őshonos, Ázsiában is jelen van. Ez az egyetlen gyógynövény, amelyet az orvosnak a szexuális funkcióra vonatkozó hivatkozásában talál. A Yohimbe-t már több mint 75 éve széles körben használják férfiak ED-jének elfogadott kezelésének. Az amerikai FDA jóváhagyta a yohimbe-t, mint az 1980-as évek végén az első növényi eredetű gyógyszert az impotencia kezelésére, és az 1999 februárjában kiadott „Európai Környezeti Táplálkozás” című kiadványban a „gyógynövény-viagra”. Úgy gondolják, hogy a Yohimbe hatékonyan kezeli az ED-t, főként annak köszönhetően, hogy a véredények tágulását elősegíti. A véráramlás növekedése a péniszbe segít az erekció kialakulásában. A Yohimbe egy másik módja az impotenciára vonatkozik, hogy növeli a szervezet norepinefron termelését; amely az erekció kialakulásában elengedhetetlen. Tanulmányok kimutatták, hogy ez a gyógynövény a diabéteszes és szívbetegek számára is képes helyreállítani a potenciálját, akik elsősorban a betegségeik miatt impotenciában szenvedtek. Úgy gondolják, hogy a Yohimbe stimulálja a medencei idegganglionokat és növeli az idegvégződések adrenalinellátását is. Ez a szexuális érzés és az állóképesség növekedéséhez vezet. ED nélküli férfiaknál a Yohimbe bizonyos esetekben úgy tűnik, hogy növeli a szexuális erőt és meghosszabbítja az erekciót.


Fadogia agrestis

A Fadogia agrestis a családhoz tartozik, a Rubiaceae jelentős aphrodisiac potenciállal rendelkezik. Yakubu és mtsai. a F. agrestis vizes kivonatának aphrodisiac potenciálját értékeltük hím patkányokban. Értékelték a szexuális viselkedési paramétereiket és a szérum tesztoszteron koncentrációját. Az eredmények jelentős növekedést mutattak az MF-ben, IF-ben, és jelentősen meghosszabbították az ejakulációs latenciát és a csökkent mountot és az IL-t. Szignifikánsan emelkedett a szérum tesztoszteronkoncentráció minden csoportban, a dózisfüggőségre utaló módon. A F. agrestis stem vizes kivonata megnövelte a vér tesztoszteron koncentrációját, és ez lehet az aphrodisiac hatásaira és a különböző férfias viselkedésekre ható mechanizmus. Alkalmazható az állatok szexuális funkcióinak károsodására, különösen a hypotestosteronemia következtében fellépő szexuális funkciók módosítására.

Yakubu és mtsai. tanulmányozták a F. agrestis stádium vizes kivonatának a hím patkányok néhány herefunkciós mutatójára gyakorolt ​​hatását. A kontrollhoz viszonyítva az összes dózis 28 napig történő extrakciója a herék – testtömeg arányának, a herék koleszterin, a sziálsav, a glikogén, a savas foszfatáz és a g-glutamil transzferáz aktivitás szignifikáns csökkenését eredményezte. a here-lúgos foszfatáz, a savfoszfatáz, a glutamát-dehidrogenáz és a fehérje koncentrációjának aktivitásában.


Montanoa tomentosa

Az Asteraceae család Montanoa tomentosa-jának kiterjedt etnomedikai története van, amely a szexuális károsodás hagyományos orvosságaként szolgál. Carro-Juárez és mtsai. tanulmányozták a szexuálisan aktív hím patkányok kopulációs viselkedését a M. tomentosa vizes nyers kivonat orális beadása után. A genitális terület érzéstelenítésével és a nemi aktivitású hím patkányok (noncopulators) szexuális viselkedésével is kiértékelték a férfiak hatását. Az eredmények azt mutatták, hogy a M. tomentosa nyers kivonatai akut orális beadása megkönnyíti a szexuális viselkedés kifejeződését a szexuálisan aktív hím patkányokban, jelentősen megnöveli a nemi érzéstelenített állatok szerelési viselkedését, és a szexuális viselkedés kifejeződését indukálja a nem élő állatokban. Összességében ezek az adatok azt mutatták, hogy ez a kivonat megkönnyíti a szexuális tevékenységet és különösen a szexuális izgalmat. A jelenlegi eredmények kísérleti bizonyítékokat szolgáltattak arra vonatkozóan, hogy a M. tomentosa nyers kivonatkészítménye, amelyet hagyományos megoldásként használnak, aphrodisiac tulajdonságokkal rendelkezik. 

Carro-Juárez és mtsai. ismételten megvizsgálta a M. tomentosa pro-szexuális hatást és annak lehetséges ejakulációs tulajdonságait gerincvelői patkányokban. Az adatok azt mutatták, hogy az extraktum közvetlenül az ejakulátor motorminták kifejeződéséért felelős gerincrendszerre hat, és arra utal, hogy a vizes nyers kivonat az afitézis tulajdonságait az oxitocikus szerként ható szexuális hatás növelésével fejti ki.


Terminalia catappa

A Terminalia catappa egy nagy trópusi fa, amely a családhoz tartozik, a Combretaceae jelentős aphrodisiac potenciál. Ratnasooriya et al. megfigyelte, hogy a T. catappa magok 1500 mg / kg vagy 3000 mg / kg dózisban, orálisan 7 napon át patkányokon szignifikánsan javították az a szexuális erőt. Ezzel szemben a magasabb dózis (3 000 mg / kg, p.o.) reverzibilisen gátolta a nem-szexuális viselkedés minden paraméterét.


Casimiroa edulis

A Casimiroa edulis magkivonata a Rutaceae család családjába tartozik a világ számos részén, beleértve Közép-Amerikát és Ázsiát is. Ali és mtsai. tanulmányozták a magok vizes kivonatának afrodiziákus hatását a normális hím patkányok szexuális viselkedésére. Ebben a vizsgálatban egészséges hím albínó patkányokat tápláltunk C. edulis kivonattal (teszt referencia) és a szildenafil-citráttal (standard referencia). Mindkét csoport jelentősen növekedett az MF, IF és az első homok második ejakulációs latenciáiban. Bár a kísérlet és a standard csoportok között hasonló párosodási viselkedés volt megfigyelhető, azonban a vártnál minden esetben a szildenafil nagyobb aktivitást produkált, mint a C. edulis kivonat. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a C. edulis és a szildenafil-citrát hasonló hatásmechanizmusa lehetséges az ilyen állatok párzási viselkedésére. Ez a kutatás tehát előzetes bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a C. edulis vizes vetőmag-kivonata alphrodisiac-aktivitással rendelkezik, és alternatív gyógyszeres terápiaként alkalmazható a szexuális funkciók helyreállítására, valószínűleg neurogén hatásmód révén.


Turnera diffusa

A népi gyógyászatban a Turneraceae család Turnera diffusa-ját vagy Damiana-t aphrodisiacnak tekintik. Estrada és mtsai. tanulmányt végzett annak megállapítására, hogy a T. diffusa visszanyeri-e a szexuálisan kimerült hím patkányok szexuális viselkedését. A T. diffusa (80 mg / kg) szignifikánsan növelte azon férfiak százalékos arányát, akik nem csak egy ejakulációs sorozatot értek el, hanem újrakezdtek egy második is. Ezenkívül a T. diffusa jelentősen csökkentette az ejakuláció utáni intervallumot. A HPLC-ESI-MS analízis a koffein, az arbutin és a flavonoidok jelenlétét mutatja az aktív extraktum fő összetevőjeként. Az eredmények alátámasztják a T. diffusa alkalmazását aphrodisiac-ként a hagyományos gyógyászatban, és a T. diffusa lehetséges terápiás tulajdonságait sugallják szexuális diszfunkcióban. Az aktív kivonatban jelenlévő flavonoidok részt vehetnek a szexuális hatásban, ami hasonló a yohimbin által előállítottakhoz, és együttes hatásmechanizmusra utal. 


KÖVETKEZTETÉS

A gyógynövényekből származó természetes táplálékkiegészítők keresését valószínűleg a mellékhatások, a rendelkezésre álló készletek és a kisebb költségek miatt fokozzák. A rendelkezésre álló gyógyszerek és kezelések korlátozott hatékonysággal, kellemetlen mellékhatásokkal és bizonyos betegségek esetén ellenjavallatokkal rendelkeznek. Ismert, hogy számos botanikai anyagnak van hatása a szexuális funkciókra, támogatva az idősebbek elvárásait  és újabb reményt kínálva nekik. Ez a felülvizsgálat a szexuális funkciót szabályozó különböző tényezők értékelése során számos olyan növényt azonosít, amely potenciálisan hasznos lehet a szexuális diszfunkció kezelésében. Ebben a vizsgálatban minden növény jelentős farmakológiai aktivitást mutatott. A természetes afrodiziákumok iránti igények megkövetelik a fokozottabb figyelmet és további vizsgálatokat a témában, hogy megértsék az emberekre gyakorolt ​​hatásukat. A biztonsági adatok, a tisztázatlan mechanizmusok és az ilyen anyagok széles körű használatát támogató ismeretek hiánya miatt ezeknek a termékeknek a felhasználása kockázatos lehet az ember számára. Több klinikai adattal, pontos hatásmechanizmusokkal, biztonsági profillal és a gyógyszerek kölcsönhatásával az aphrodisiacumok növényi anyagainak egyéb felhasználásával a szexuális zavarok kezelése gyümölcsözővé válhat.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromadoki Hidegpárásító