Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Illóolajok a házipatikában

Az illóolaj története
A növények használata és az illatos olajok előállítása nagy múltra tekint vissza. Már az ókori kultúrákban (Kína, India, Egyiptom, Perzsia stb.) is használták főképp testápolásra és gyógyításra, de vallási szertartások meghatározó részét is képezték (például papi beavatás vagy az uralkodók felkenése), ezenkívül szerelmi csábításokra, vagy a halottak bebalzsamozására is alkalmazták. 
Ásatások révén ma már azt is tudjuk, hogy az illóolajos növényekből kb. 5 ezer évvel ezelőtt is állítottak elő parfümöket. Az illóolajok az ókori görög és római birodalomba az Arab félszigetről kerültek, oda pedig a föníciai kereskedők révén Keletről.
A középkori Európában először Spanyolországban, majd Franciaországban használták az illóolajokat, melyek ismertsége gyorsan elterjedt egész Európában. Eleinte a kolostorokban volt igen meghatározó szerepük a fűszer- és gyógynövényeknek, valamint a belőlük nyert olajoknak, majd igen széles körben ismertté váltak. A vegy- és gyógyszeripar fejlődésével fokozatosan háttérbe szorultak, de a 20. század táján ismét felismerték e növények és olajaik hasznosságát és fontosságát.
Az aromás növényekből - nyersanyagtól függően – víz- vagy vízgőz-desztillációval, préseléssel, oldószerrel, enzimes bontással vagy szuperkritikus kivonással (extrakcióval) nyerhetők ki. 

Kövesse Facebook oldalamat és kérdezzen közvetlenül! Vagy kérjen konzultációs időpontot! Aromadoki a Facebook-on is!

Rendezés:
Nézet: