Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nagyon durva tünetekkel támad az idén az influenza

Dr Várnagy Emese Aromadoki
2019. 01. 27. 00:00:00
Nagyon durva tünetekkel támad az idén az influenza

Miközben ennek a cikknek nekilátok, magam is 4 napja szenvedek influenzás tünetekkel! Csütörtökön délelőtt kezdődött levertséggel, gyomorfájással, hányingerrel, majd rövidesen magasra szökött a lázam, gyengének, elesettnek éreztem magamat, a végtagjaim fájtak, hasogatott a fejem. Mégis azt kell mondanom, hogy 30 óra alatt elfogadható, 80-90% -os gyógyultsági állapotot értem el a saját módszereimmel, ezt szeretném megosztani veletek. 

Miért ad okot aggodalomra az idén az influenza? Az egyik az influenza déli féltekén megfigyelt intenzitása. Az európai országok az influenzát okozó vírustörzsek terjedésére a déli féltekén fél évvel korábban már lezajlott járvány alapján következtethetnek. Nagyjából ugyanarra a járványra kell ugyanis felkészülniük az északi féltekén élőknek is valamikor január és március között. Az előző időszakban Ausztráliában igencsak heves, a korábbiakhoz képest nagyobb betegszámmal járó influenzajárványról adtak hírt, ami arra enged következtetni, hogy a vírusok nálunk is nagyobb károkat fognak okozni.

Az elmúlt néhány nap magyarországi tapasztalatai sem túl biztatóak. "Az idei influenzajárvány a megszokottnál is erősebb tünetekkel jár, sokkal több a tartósan magas lázzal orvoshoz forduló gyermek, a tünetek hevesebbek és erősebbek annál, amit az elmúlt években megszoktunk" - mondta el a HáziPatika.comnak Dr. Póta György. Hozzátette azonban: korai még egyértelmű következtetéseket levonni az előttünk álló járvány súlyosságáról vagy a szövődményes esetek számáról.

 Ha egy adott évben egy olyan vírus dominál, amely a korábbi néhány évben kevésbé fordult elő, rendszerint a megbetegedések száma is emelkedik, hiszen a lakosság is elveszítette az ellenállóképességét vele szemben. Úgy tűnik, idén az influenza A víruscsoportja a felelős a legtöbb megbetegedésért, ami az előző években ritkább volt, ez is magyarázhatja a hevesebb tüneteket és a több megbetegedést - magyarázta a szakember.


 

Hogyan védekezhetünk a vírusok ellen?

A védőoltás elérhető, fontos azonban tudni, hogy a vakcina csak két héttel a beadását követően fejti ki hatását, addig a beoltott emberre is ugyanolyan veszélyes a vírus, mint bárki másra. Az oltás nem nyújt 100% védelmet, a vírus ugyanis mutálódik, átalakul. Sokan vagyunk, akik egyébként sem bízunk meg túlságosan ezen oltásokban és ezért inkább hanyagoljuk a beadást. 

A gyermekes családoknak különösen fontos betartani néhány higiéniai alapszabályt a következő hetekben. A gyakori és alapos kézmosás segít megszabadulni a kezünkre került kórokozóktól, de kerüljük a zsúfolt helyeket is, főleg ha kisgyerekkel vagyunk. Ha már elkaptuk a vírust, pihenjünk minél többet, a betegséget ugyanis csak a szervezetünk tudja legyőzni, mentesítenünk kell tehát minden egyéb megterheléstől. Érdemes megnövelni a vitamin bevitelt és fogyasszunk a megszokottnál is több folyadékot. A D és C vitamin jótékony megelőző hatását sokan megerősítették már. Javaslom ezen szerek fogyasztását!

Propolis

A méhpempőből készült alkoholos cseppek vagy rágótabletták a vírus megelőzésében, de a minél gyorsabb lefolyásban is fontos szerepet játszanak. A keserű tinktúrát mézzel érdemes fogyaszthatóvá tenni. Ha mellé még egy csepp levendulát is teszünk a hatást tovább fokozhatjuk, a levendulával nagy mennyiségben megtalálható Linalol kedvező hatásai miatt!

Lázcsillapítás (csak óvatosan és nem feltétlenül)

A legújabb orvosi, tudományos állásfoglalás már csak az igen magas, 39 fok feletti lázra javasol csillapítást (számos patikában beszerezhető gyógyszer jöhet szóba ilyenkor). De a láz a szervezet természetes védekező mechanizmusa, ezért jobb, ha engedjük, hogy dolgozzon, ilyenkor ui. a vírusok szaporodása lelassul, a szervezet védekező, küzdő üzemmódba kapcsol és elkezdi visszaverni a vírusok támadását. Mivel az ellenanyag termelésének beindulásához 3-7 napra van szükségünk, az első napokban a szervezet csak az egyéb védekező rendszereire támaszkodhat és az egyik fő ilyen, épp a láz. 

Kisgyereknél, ha úgy gondoljuk túl heves a lázmenet, vagy nagyon magas a kicsi pulzusa, szenved, mi meg aggódunk, akkor legjobb, ha a kicsi talpába pár csepp Eucaliptus radiata-t vagy smithee-it dörzsölünk. Ez leviszi a lázat. 

Illóolaj diffúzor, párásítás, párologtatás

Az egyik legfontosabb eleme a vírusok elleni védekezésnek! A párásítóba cseppentett illóolajokkal ugyanis egyszerre több fontos hatást is elérhetünk.
A levegő és így a környezetünk, lakásunk vírusmentesítése, a baktériumok számának drasztikus, 90%-kal történő csökkentése a levegőben.  


A felesleges aggodalom és feszültség csökkentése a levendula nyugtató hatása következtében.

Influenza esetén alkalmazzon a párásítóba: fahéj- babér- levendula (4-4-15 csepp/3 dl víz))/ vagy tömjén- mirha- levendula (5-5-15 csepp / 3 dl víz)) illóolaj szinergiákat ( 1 napra vetítve egy átlagos méretű helyiségbe ilyenkor nagyobb cseppszámot alkalmazunk. ) Ez a két keverék komoly védelmet jelent és egyben a gyógyítás része is, mivel belélegezve a szervezeten belül is kifejti vírusellenes hatását. 

Ami nagyon fontos! 

MARADJ OTTHON, PIHENJ EGÉSZ NAP, ÉS NE FERTŐZZ MÁSOKAT!

ANTIBIOTIKUMOT CSAK SZÖVŐDMÉNYES (másodlagos baktérium fertőzés) FERTŐZÉSBEN SZABAD BEVENNI! CSAK AZ ORVOS JAVASLATÁRA,  A BETEGSÉG 8. NAPJA UTÁN, HA A TÜNETEK NEM JAVULNAK!