Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért fontos, hogy 100%-os legyen az illóolaj?

Dr Várnagy Emese Aromadoki
Miért fontos, hogy 100%-os legyen az illóolaj?

Napjainkban igen elterjedt az illóolajok használata, hiszen nagyon sok mindenben segítségünkre lehetnek. A legtöbben főleg a hideg, téli időben nyúlnak ezen termékekhez, hisz egy kandalló melletti bekuckózós estén, a család és egy üveg ízletes bor társaságában mindenki szeret meghitt hangulatot teremteni egy tökéletesen kiválasztott, kellemes illatú, esetleg a szervezetre valamiféle jótékony hatással is bíró illóolaj párologtatásával, főleg az év végi ünnepek környékén. Ezen felül sokszor alkalmazzák esetleges megfázásra, meghűléses megbetegedésre, náthára vagy olykor-olykor előforduló alvászavarra is, továbbá stresszoldó, nyugtató és fertőtlenítő hatásukról sem szabad megfeledkeznünk. Emellett a masszőrök is előszeretettel alkalmazzák.

Ahhoz, hogy egészségügyi javulást érjünk el, fontos, hogy az illóolaj, amit alkalmazunk 100%-os tisztaságú legyen. A megfázásra az egyik legjobb megoldást például a borsmenta és az eukaliptusz illóolaj jelentheti a pihenés mellett, melyek nem csak megkönnyítik a légzést, de fertőtlenítenek is. Azonban szem előtt kell tartanunk, hogy a nem 100%-ban tiszta illóolajok valószínűleg nem természetes alapanyagokból készültek, ezáltal inkább csak illatosításra alkalmasak, de bőrápolásra és gyógyításra nem, hisz amellett, hogy nem hatnak jótékonyan a szervezetre még kárt is okozhatunk velük, az idegen eredetű mesterséges alapanyagok felhasználásának következtében.

Fontos tudni, hogy az illóolajat oldószerrel vonták-e ki a növényből, mert, ha igen, akkor az sajnos már bőrön való alkalmazásra nem alkalmas. Ezenfelül az időjárás és a talaj minősége is igen nagy eltéréseket okozhat két ugyanúgy, természetes módon termelt növényből kinyert illóolaj hatóanyagát illetően. Ugyanakkor gyakran hígítják ezeket termékeket ezzel elérve, hogy nagyobb mennyiség készüljön az adott készítményből, viszont a higított termékek szintén nem tudják kifejteni az ígért hatást és nem képesek elérni a kívánt eredményt, a 100%-os tisztaságú, hígítatlan termékekkel ellentétbe.

Manapság nagyon nehéz megtalálni a megfelelő minőségű illóolajakat, hiszen már a legtöbben sajnos nem a gyógyszerkönyvi előírásoknak megfelelően adagolják az alapanyagokat, aminek eredményeképp nem érhető el ugyanaz a hatás. Természetesen vannak még, akik annak megfelelően készítik el a készítményeiket, ezáltal megvalósítva az ígért a végeredményt.

Számos lehetőségünk akad, hogy leteszteljük a megvásárolt illóolajok minőségét és meggyőződjünk arról, hogy azt kapjuk, amit a gyártó garantált.

+1 tipp

Ha tehetjük, forduljunk egy képzett gyógyszerészhez, aki segíteni tud nekünk a megfelelő olaj kiválasztásában, hiszen ő megfelelő képzést és tájékoztatást kapott arról, hogy mi szükséges egy minőségi termék előállításához.

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromadoki Illóolaj