Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Blog - Tudástár

Az aroma diffúzorokról, vagy más néven hidegpárásítóról próbálom összegyűjteni azokat az alapvető információkat és a szükséges tudást, ami meghatározza használatukat, eligazít az illóolajok között, segít kiválasztásukban és alkalmazásukban. 

Aludj jól! Álmodj szépeket!

Dr Várnagy Emese Aromadoki

Aludni kell, mert különben rosszul vagyunk, erőtlenek, energiátlanok, dekoncentráltak leszünk. A legrosszabb esetben, akár bele is halhatunk az alváshiányba.

De akkor mit tehetünk azért, hogy mélyen, pihentetően aludjuk végig az éjszakát? Mi a receptje a jó alvásnak?

 

Ehhez először is meg kell értenünk, hogy milyen problémák vezethetnek felületes, rossz alváshoz, miért ébredünk fel éjjel, és miért nem tudunk néha elaludni, órákig forgolódva az ágyban. Ha ezt megértjük, akkor biztosabban fogunk megoldást találni a problémánkra.

A hordozó olajok szerepe az illóolaj terápiákban

Dr Várnagy Emese Aromadoki

Mik azok a hordozóolajok? Mire jók és miért kell vegyünk mindenképpen néhányat az illóolajaink mellé?

 

Sokan értetlenkedve kérdezik tőlem, mi a különbség a bázis vagy hordozóolaj és az illóolaj között? Vigyázat! Ezek tényleg nem illékony olajok, melyeket a diffúzorból tudjuk párologtatni! A csalók egyik módszere, hogy pár csepp valódi illóolajat feloldanak pl. napraforgó olajban és 100% tisztaságú illóolajnak árulják! Ezek az olajok ugyanúgy a növény terméséből, magvából kinyert olajok, hosszú szénlánccal és valóban jól oldódnak bennük az illóolajok is!

Tudj meg többet a párologtatásról!

A fűtési szezon beindulásával otthonunkban is tapasztalhatjuk, hogy kellemetlenül szárazzá válhat a levegő, melynek ideális páratartalma 40% és 60% között van, a téli időszakban azonban 35% alá is eshet. Ez testünkre is negatív hatással van, a bőrünk kiszáradását, ajkaink kicserepesedését, szemszárazságot és légúti irritációt és ingerköhögést is okozhat. Egyes kórokozók kimondottan száraz levegőben tenyésznek elsősorban, emiatt a túl alacsony páratartalom még bizonyos betegségek terjedésének is kedvezhet, ráadásul bútoraink és szobanövényeink is megsínylik a száraz levegőt.

Milyen illóolaj legyen otthon a házipatikánkban?

Dr Várnagy Emese Aromadoki

Nagyon nehéz feladat, de megpróbálom röviden összeszedni azokat az esszenciális illóolajokat, melyeket feltétlenül javaslok mindenkinek otthon tartani, mert a lehető legszélesebb körű tünetekre fogja tudni alkalmazni azokat. Ne feledje, hogy az illóolajokat gyakran hígítják, hamisítják, csak biztos forrásból vásároljon, ne a névtelen , olcsó olajokat, mert azok hatása káros lehet!

Jelölöm azokat az olajokat, melyeket gyermekek mellett vagy nekik is lehet használni.

Miért fontos, hogy 100%-os legyen az illóolaj?

Dr Várnagy Emese Aromadoki

Napjainkban igen elterjedt az illóolajok használata, hiszen nagyon sok mindenben segítségünkre lehetnek. A legtöbben főleg a hideg, téli időben nyúlnak ezen termékekhez, hisz egy kandalló melletti bekuckózós estén, a család és egy üveg ízletes bor társaságában mindenki szeret meghitt hangulatot teremteni egy tökéletesen kiválasztott, kellemes illatú, esetleg a szervezetre valamiféle jótékony hatással is bíró illóolaj párologtatásával, főleg az év végi ünnepek környékén. Ezen felül sokszor alkalmazzák esetleges megfázásra, meghűléses megbetegedésre, náthára vagy olykor-olykor előforduló alvászavarra is, továbbá stresszoldó, nyugtató és fertőtlenítő hatásukról sem szabad megfeledkeznünk. Emellett a masszőrök is előszeretettel alkalmazzák.

ARANYÉR KEZELÉSE ILLÓOLAJOKKAL

Dr Várnagy Emese Aromadoki

Mi is az az aranyér?

A legtöbben már megtapasztaltuk legalább egyszer az életünk során, hogy mi az, amikor egy véna begyullad a végbelünk környékén. Az ülő életmód, terhesség, szülés, megerőltető sport, székrekedés, genetikai faktorok is hozzájárulhatnak a végbél körüli laza kötőszövetből kiboltosuló és gyakran begyulladó, sőt ki is záródó vénák megjelenéséhez. Nem egyszerű beszélni róla. Fájdalmas, viszkető, kínzó érzés, megnehezíti a mindennapokat. Kezelésében a hagyományos és műtéti megoldás is elterjedt.

Néhány természetes megoldás gyorsan enyhítheti a viszkető, gyulladt, esetleg vérző állapotot is.

Az aranyér lehet külső vagy belső, járhat viszketéssel, fájdalommal vagy vérzéssel.

Légúti megbetegedések és kezelésük aromaterápiás illóolajokkal

Dr Várnagy Emese Aromadoki

A légúti betegségek kezelésére az aromaterápia nagyon széles spektrumban kínál illóolajokat , szereket. 

A könnyebb eligazodás kedvéért készítettem egy előadást, melyből pontos információ kapható a különböző illóolajok hatásáról, keverésük lehetőségeiről. Érdemes időt és energiát szánni a megnézésére

Fájdalom kezelése illóolajok segítségével

Dr Várnagy Emese Aromadoki

Fájdalomcsillapítás illóolajokkal

 

Hallott már arról, hogy egyes illóolajok enyhítik a fejfájást, az ízületek és más egyéb fájdalmakat is? Szeretné megtudni, hogyan alkalmazhatja az illóolajok fájdalom csillapító hatását a saját életében?

 

 

Mi az illóolaj'?

 

Az illóolaj a növény természetes védőképességét, immunitását biztosító összetett biokémiai vegyületekből álló zsíroldékony, (ezért olaj), de kis molekulasúlyú (ezért illékony) folyadék, melyet elsősorban desztillációval vagy sajtolással nyernek ki a növényből, így az valójában a növény esszenciája.  Ezek az   illékony aromás vegyületek különféle növényi részekben találhatók, ideértve a gyökeret, szárat, levelet, virágot, de még a fakérget, gyantát is.

 

A Niauoli és a Teafa alkalmazása és hatásai

Dr Várnagy Emese Aromadoki

Két nagyon izgalmas illóolaj a porondon

 

Niauoli (Maleleuca quinquinervia) és Teafa (Maleleuca alternifolia)

 

 

Kevés illóolajat vizsgáltak már meg annyian tudományosan és írták le hatásait, mint a teafa illóolajnak. Hatását, alkalmazhatóságát jól ismerjük , házipatikánk alap illóolaja. Akkor mégis miért ezt az illóolajat hozom ma az asztalra?

 

 

Nos a Covid járvány miatt -e fenti két olaj használata és otthon tartása aktuálisabb, mint valaha. A Niauoli pedig, mint latin nevéből is sejthető, hatásában nagyon hasonló a Teafához, már már testvérének is tekinthető, de illata lágyabb, felhasználási területe pedig szélesebb, ezt az olajat már nyugodtan használhatjuk 3 hónapos csecsemőnk szobájában is veszélytelenül.

Mit tud hát ez a két olaj?

Videó anyag az Illóolajok vírus ellenes hatásáról

Mindenki fél a COVID-19 vírustól és annak halálos szövődményeitől. 

De vajon tehetünk ellene valamit? Vagy kénytelenek vagyunk elfogadni a sorsunk?

A védekezés hatékony lehetőségeiről készítettem egy összefoglaló anyagot!

Fogadja szeretettel!