Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudni érdemes

Az aroma diffúzorokról, vagy más néven hidegpárásítóról próbálom összegyűjteni azokat az alapvető információkat és a szükséges tudást, ami meghatározza használatukat, iligazít az illóolajok között, segít kiválasztásukban és alkalmazásukban. 

Fájdalom kezelése illóolajok segítségével

2020. 11. 10. 00:00:00 Dr Várnagy Emese Aromadoki

Fájdalomcsillapítás illóolajokkal

 

Hallott már arról, hogy egyes illóolajok enyhítik a fejfájást, az ízületek és más egyéb fájdalmakat is? Szeretné megtudni, hogyan alkalmazhatja az illóolajok fájdalom csillapító hatását a saját életében?

 

 

Mi az illóolaj'?

 

Az illóolaj a növény természetes védőképességét, immunitását biztosító összetett biokémiai vegyületekből álló zsíroldékony, (ezért olaj), de kis molekulasúlyú (ezért illékony) folyadék, melyet elsősorban desztillációval vagy sajtolással nyernek ki a növényből, így az valójában a növény esszenciája.  Ezek az   illékony aromás vegyületek különféle növényi részekben találhatók, ideértve a gyökeret, szárat, levelet, virágot, de még a fakérget, gyantát is.

 

A Niauoli és a Teafa alkalmazása és hatásai

2020. 10. 27. 10:11:53 Dr Várnagy Emese Aromadoki

Két nagyon izgalmas illóolaj a porondon

 

Niauoli (Maleleuca quinquinervia) és Teafa (Maleleuca alternifolia)

 

 

Kevés illóolajat vizsgáltak már meg annyian tudományosan és írták le hatásait, mint a teafa illóolajnak. Hatását, alkalmazhatóságát jól ismerjük , házipatikánk alap illóolaja. Akkor mégis miért ezt az illóolajat hozom ma az asztalra?

 

 

Nos a Covid járvány miatt -e fenti két olaj használata és otthon tartása aktuálisabb, mint valaha. A Niauoli pedig, mint latin nevéből is sejthető, hatásában nagyon hasonló a Teafához, már már testvérének is tekinthető, de illata lágyabb, felhasználási területe pedig szélesebb, ezt az olajat már nyugodtan használhatjuk 3 hónapos csecsemőnk szobájában is veszélytelenül.

Mit tud hát ez a két olaj?

A csodálatos fahéj illóolaj

2020. 09. 08. 00:00:00 Dr Várnagy Emese Aromadoki

A csodálatos Kínai Fahéj illóolaj (Cinnamonum cassiae)

Ha választhatnék melyik illóolajból legyen biztosan otthon, akkor a fahéjat az elsők közé tenném a listába.

Nem drága, nagyon finom, és alkalmazása rendkívül széles körű.

Amikor először használtam magamnak, a talpamon jelent meg egy gennyes hólyag, amelyik gyorsan terjedt a vastag talpbőr alatt, és hiába próbáltam rá ki 6 féle gyógyszert, gomba vagy baktérium ölő kenőcsöt, mindenre fütyült a fertőzés és terjedt tovább. Ekkor vettem elő a polcomról egy üveg kínai fahéjat és 2-3-szor bedörzsöltem vele a talpam. Már másnapra drámai javulás látszott, és további kezelés nélkül gyógyultam pár nap alatt.

Aztán már bátrabban használtam mézzel torokgyulladásra és párásítóba a vírusok pusztítására is, mindig remek eredménnyel.

Egyszer azonban a fürdővizembe cseppentettem belőle, amitől tele lett a bőröm a piros kiütéssel! Később olvastam csak utána, hogy bőrirritációt okoz, ezért töményen szigorúan tilos a bőrre tenni. (kivéve a talp)

Tudj meg többet az illóolajok gyógyító hatásáról! Ravintsara vagy Madagaszkári kámforfa

2020. 06. 14. 00:00:00 Dr Várnagy Emese Aromadoki

Tudj meg többet az illóolajok gyógyító hatásáról!

Ma a Ravintsara (Madagaszkári kámforfa) latin neve: cinnamonum

camphora

illóolaj hatását vizsgáljuk meg közelebbről!

Tényleg hatásosak az illóolajok a vírusok ellen? Nézzük meg tudományosan is!

2020. 04. 07. 15:01:13 Dr Várnagy Emese Aromadoki

A vírusok ellen tényleg hatékonyak az illóolajok: igaz vagy hamis?

Sokakban merül fel a kérdés, vajon az illóolajok vírusellenes szerként használhatóak-e? Igazak az erről tett megállapítások, különösen manapság, amikor ez a túlélésünk alap kérdésévé is vált? Tisztázzuk a tényeket!

Írásom jelenlegi célja, hogy a kedves olvasó a tudomány talaján és nem bulvár sajtós módon lásson a kérdésben.

 

Hogyan védekezhetünk a vírusok ellen a munkahelyünkön?

2020. 03. 08. 00:00:00 Dr Várnagy Emese Aromadoki

Hogyan védekezhetünk a vírusok ellen a munkahelyünkön?

AKTUÁLIS téma, a koronavírus elleni küzdelem 

Van –e olyan módszer, amivel a vírusok és baktériumok száma csökkenthető egy irodán, rendelőn vagy kórtermen belül , ahol sok ember megfordul?

Klinikai kísérletekkel igazolták, hogy megfelelő illóolajok párosítóval történő rendszeres -napi 3x legalább 15 percig tartó levegőbe juttatás 95%-kal csökkenti pár nap alatt a levegőben úszó fertőző ágensek számát, mely legtöbb esetben felel a cseppfertőzésért. Ez a hatás azután 3 nap alatt szűnik meg teljesen. Hatásuk bejutva a tüdőnkben a testünkben is folytatódik, a nyálkahártyán megtapadt fertőző ágensek száma drasztikus mértékben csökken.

Koronavirus ellen létezik védekezés?

2020. 02. 13. 20:10:43

Nem lehetnek kétségeink afelől, hogy a Koronavirus súlyosan érinti hazánkat is. De vajon mennyire súlyosan?

Vajon van bármi lehetőségünk arra, hogy megvédjük a családunkat?

Ha igen mi?

Nos egy kis segítség az alábbi Videómban!

A vízgőz lepárlás folymata, veszélyei

2019. 06. 14. 00:00:00 Dr Várnagy Emese Aromadoki

Az illóolajok többségét kisnyomású gőzdesztillációval állítják elő kémiai vízkőmentesítő eszköz használata nélkül.

Ebben a folyamatban a gőz áthalad egy aromás növényekkel töltött tartályon. A gőz kivonja a növényi esszenciát, azokból a kis részecskékből, amelyekben az adott növény tárolja az olajat, hogy homogén gázkeveréket képezzen.

 

Sebgyógyító illóolaj keverék

2019. 03. 28. 00:00:00 Dr Várnagy Emese Aromadoki

 

Sebgyógyító keverék a szalmagyopár  és a balzsamos szuhar erejével!

Az illóolajokban ott van a növény által évmilliók alatt kifejlesztett védekezőmechanizmus, a külső károsító mechanizmusok, baktériumok, gombák és vírusok ellen. Ezek nem egyszerű, gyógyszerhatóanyagokat tartalmaznak, hanem egy nagyon komplex biomechanikai és kémiai rendszert alkotnak, amelyek megfelelően kombinálva az embereket érő káros hatások ellen is hatásos fegyverként használhatóak, olyannyira, hogy segítségükkel olyan kihívások is kezelhetőek, mint például a krónikus fekélyek és felfekvésekből származó, az orvostudomány által még negyon nehezen kezelhető sebek gyógyítása. Jelen cikkemben erre adok receptúrát Önnek. 

A Balzsamos szuhar (Cistus ladaniferus) és az olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum) illóolaj  tökéletes párost alkotnak. Egyik sem nagyon ismert illóolaj, csak a természetbúvárok és egészségtudatos emberek ismerik gyógyító erejüket. Mindkettő gyulladáscsökkentő, erőteljes antibakteriális és antivirális, fájdalomcsillapító és hámképződést elősegítő hatással. Keverékük remekül jól gyógyítja a horzsolásokat, vágásokat, csípéseket, zúzódásokat. 

 

Koncentrációt segítő illóolaj keverék receptek

2019. 02. 22. 00:00:00 Dr Várnagy Emese Aromadoki

Koncentrációt segítő illóolaj keverék recept

Már jócskán elindult az új év, új tervekkel, új fogadalmakkal, megmérettetésekkel. Én is megfogadtam, hogy írok egy hasznos bejegyzést arról, hogy az aromaterápia hogyan alkalmazható a koncentráció javítására. Ó, várjunk csak…. Elfelejtettem kiteregetni…

Jaj, mi legyen a mai vacsora? Láttam, hogy lehet friss édesköményt kapni a boltban. Már régóta szeretném elkészíteni a kedvenc receptemet…

Jaj, nem tudok koncentrálni! Azt hiszem ideje kinyitni az illóolajszekrényemet és orvosolni a problémát.

Elnézést, nem tudtam ellenállni ennek a bevezetőnek. Valójában minden cikkemet, bejegyzésemet úgy írom, hogy közben mellettem megy ezerrel párásító. Nekem nagyon bevált. Hatékonyan és kreatívan tudok dolgozni, nincs problémám a koncentrációval, de való igaz, hogy amíg nem használtam tudatosan ezeket az olajokat, nekem is meggyűlt a bajom azzal, hogy éppen a munka helyett ne a vacsorán gondolkozzam.

Ebben a cikkben két keveréket szeretnék megmutatni, melyeket külön-külön és együtt is alkalmazhatók és mindkettő csodákra képes. Természetesen ne feledd, a legnagyobb csodát Te magad tudod megteremteni!