Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sebgyógyító illóolaj keverék

Dr Várnagy Emese Aromadoki
Sebgyógyító illóolaj keverék

 

Sebgyógyító keverék a szalmagyopár  és a balzsamos szuhar erejével!

Az illóolajokban ott van a növény által évmilliók alatt kifejlesztett védekezőmechanizmus, a külső károsító mechanizmusok, baktériumok, gombák és vírusok ellen. Ezek nem egyszerű, gyógyszerhatóanyagokat tartalmaznak, hanem egy nagyon komplex biomechanikai és kémiai rendszert alkotnak, amelyek megfelelően kombinálva az embereket érő káros hatások ellen is hatásos fegyverként használhatóak, olyannyira, hogy segítségükkel olyan kihívások is kezelhetőek, mint például a krónikus fekélyek és felfekvésekből származó, az orvostudomány által még negyon nehezen kezelhető sebek gyógyítása. Jelen cikkemben erre adok receptúrát Önnek. 

A Balzsamos szuhar (Cistus ladaniferus) és az olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum) illóolaj  tökéletes párost alkotnak. Egyik sem nagyon ismert illóolaj, csak a természetbúvárok és egészségtudatos emberek ismerik gyógyító erejüket. Mindkettő gyulladáscsökkentő, erőteljes antibakteriális és antivirális, fájdalomcsillapító és hámképződést elősegítő hatással. Keverékük remekül jól gyógyítja a horzsolásokat, vágásokat, csípéseket, zúzódásokat. 

 

Amikor a testünk megsebesül és ezáltal stresszt élünk meg, ez a két növény azt mondja nekünk: “Pontosan tudod, hogy hogyan gyógyítsad meg ezeket a sérüléseket, emlékszel?”  És a test erre azt válaszolja: “Teljesen igazad van. Tudom, hogyan kell meggyógyítani.”

A Balzsamos szuhar ily módon, mint egy tükör segíti az érzelmi támogatottságunkat és a gyógyulásunkat (a szalmagyopár szintén fantasztikus érzelmi támogatást nyújt). Nem számít, hogy milyen típusú fájdalommal nézünk szembe, a balzsamos szuhar mindig segítő jó barátunk lesz. 

A fent említett kisebb sérülések kezelésére itt egy fantasztikus kenőcs receptje. Az alapja méhviasz és olívaolaj. 
Ha még inkább erősíteni szeretnénk a hatást, akkor az olívaolajba 6 hétig áztassunk be egyenlő arányban árnika, közönséges orbáncfű és körömvirág gyógynövényeket (lehetőleg ne szárított formában). 

Én mindig adok a kenőcshöz egy kis mennyiségű teafaolajt a lehetséges fertőzések megelőzése érdekében. 

Sebgyógyító kenőcs

  • 90 ml olívaolaj 
  • 28 g méhviasz (Cera alba)
  • 24 csepp balzsamos szuhar(Cistus ladaniferus)
  • 24 csepp szalmagyopár (Helichrysum italicum)
  • 24 csepp teafaolaj (Melaleuca alternifolia)

Elkészítési módja: 

  1. Nagyon kis lángon vagy elektromos főzőlap esetén alacsony fokozaton tartsunk melegen egy enyhén forrásban lévő vízzel negyedéig töltött lábast. Tegyünk az lábasba egy hőálló mérőpoharat. 
  2. Tegyük a pohárba a méhviaszt és olvasszuk meg. 
  3. Adjuk hozzá az olívaolajt (vagy a gyógynövényekkel átitatott, leszűrt olajt) és óvatosan keverjük össze. 
  4. Szedjük ki a forró vízből a mérőpoharat és üveg keverőpálcával lassan kevergetve adjuk hozzá az illóolajokat. 
  5. Öntsük az olvadt kenőcsöt egy 60 ml-es üvegcsébe, vagy ennek megfelelő tárolóedénybe. Használat előtt 1 napig (de legalább 3 órán át) állni hagyjuk. 

Mikor megvágja, vagy lehorzsolja bőrét, kenjen a kenőcsből a seb környékére (de soha nem a sebbe). Közvetlenül a sebbe levendula spray alkalmazása javasolt. 

Hogyha rovarcsípése, zúzódása, duzzanata van, akkor a kenőcsöt közvetlenül az érintett területen is használhatja.  Bokaficam, vagy ízületi duzzanat esetén lágyan kenje be a fájdalmas területet. 

Nagyobb  sérülés esetén forduljon orvoshoz! Látogassa meg oldalamat, ahol illóolajreceptek, hidegpárásítók nagy választékát találja!

Regisztráljon online aromaterápiás tanfolyamunkra ingyen! https://www.hidegparasito.hu/tudni-erdemes-2/online_kurzus_kezdo_aromateraputaknak Időpont: Május 11. Szombat 15 h

Dr. Várnagy Emese
Aromadoki

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromadoki Illóolaj