Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Már az anyám is influenzás! Mit tegyek?

Dr Várnagy Emese Aromadoki
2019. 02. 11. 00:00:00
Már az anyám is influenzás! Mit tegyek?

(Elkerülhető? Mivel kezeljük? – Praktikus és hasznos tanácsok az Aromadokitól)

Tegnap felhívtam Pécsett élő édesanyámat. Csak sokadik csengetésre vette fel -és a hangja rögtön elárulta! Alig hallható, rekedt hangon nyögdécselte a telefonba: Kislányom, azt hiszem influenzás vagyok! A láza napok óta magas, fájnak az izületei, nagyon köhög, gyenge, aluszékony. Nagyon féltem, hisz 76 éves, nemrég súlyos vese-betegségen esett át és az immunrendszere már nem a régi. Mellette pedig ott van, a 77 éves apám.

Szóval aggódom.

De mit is lehet tenni, hogy javuljon a helyzet?

Vajon megelőzhető lett volna a betegség?

A válaszom egyértelműen: IGEN

Az influenza ezen (A) típusa ellen létezik viszonylag hatékony védőoltás, ha nem is 100% -os védettséget nyújtó, de 80-90%-ban biztosan véd.

A probléma, hogy csak 2 hét után hatásos. De még most sem késő elszaladni a háziorvoshoz beadatni!

Különösen, ha tudjuk, hogy:

Magyarország lakosainak 90%-a szenved a téli hónapokban valamilyen fokban D-vitamin hiányban.

Az átlagos vérszint a legtöbbünkben 20 nmol/l alatt van. Ez ugyan még nem okoz látható tüneteket, de komoly hatással van szervezetünkre, immunrendszerünkre.

A legújabb kutatási eredmények bizonyítják, hogy a szeptembertől áprilisig adott napi 1000-1400 E D-vitamin 70-90%-kal csökkenti a vírusos megbetegedések számát. Terheseknél a szükséges adag akár 4000 E is lehet naponta!
Vagyis, ha az oltás és a D vitamin együttes hatását nézzük, akkor az már igen komoly 95% -os védettséget is jelenthet!
A D vitamin szedése tehát alapvető fontosságú mindannyiunk számára, hátha még tudnák, mennyi minden egyéb nagy bajtól menthet meg bennünket ez az olcsó és rendkívül fontos szer!

Érdekes, hogy a C vitamint mindenki szedi ilyenkor, pedig arról még egyetlen kísérlet sem bizonyította, hogy megvéd a fertőzésektől.
A D-vitamint nem kell naponta szedni, mivel zsírban oldódó vitamin, ezért egyszerre nagyobb dózist is be lehet venni (20.000 E-it is, amit aztán elég hetente, később két hetente ismételni.)

Más is adhat védelmet?

Az immunrendszer általános erősítése ilyenkor mindenképp fontos. Az illóolajok körében ismert a Ravintsara, de a mirtusz, a tömjén is fontos immunerősítők. Párologtatóba téve ezeket a szereket és a szobánkban párologtatva megölik a levegőben található baktériumokat és vírusokat, erősítik saját immunrendszerünket.

Mi van, ha mégis megbetegszünk?

Teendők!

Már a legelső tünetekkor, vagyis amikor még csak azt érezzük, hogy valami nincs rendben, kell cselekednünk!! Nagyon fontos, hogy gyorsan kell cselekednünk, itt nincs időnk kivárni a munkaidő végét vagy azt, amíg hazaérünk az iskolából. A vírusok a sejtjeinket ilyenkor olyan tempóban árasztják el gyors osztódásuk miatt, hogy óránként, vagy félóránként megduplázódik a mennyiségük a sejtjeinkben, ezért azonnal, hangsúlyozom tényleg perceken belül van lehetőségünk megakadályozni a betegség teljes kifejlődését!

Ilyenkor a következő teendőnk van!

  1. Hazamenni azonnal és kivonnunk magunkat a forgalomból, feküdjünk le!
  2. Bevenni 6000-12000 E D-vitamint és 1000 mg C vitamint
  3. 1 szem A.....n (nem jelenthet meg a neve így ki kell találnia) jótékony hatását már évtizedekkel ezelőtt kimutatták a tudósok. Hatásosan lassították a vírusok szaporodását, ezzel előnyhöz juttatva a szervezetünk saját védekező mechanizmusának beindítását.
  4. Főzzünk le 2 liter teát (javaslom, hogy a teába áztassunk reszelt gyömbért és egész fahéj darabokat) mindkettőnek igen hatásos antivirális hatása van. Igyunk ebből amennyit csak bírunk!
  5. Ha tudunk akkor vegyünk be propolis cseppeket már az elején mézzel.
  6. A hidegpárásítóba tegyünk Levendula, borsmenta és eucaliptus radiata illóolajat (7-3-3 csepp arányba) és indítsuk el.

Ezzel megtettük az első komoly lépéseket és hadatüzentünk minden fronton a vírusoknak!

 

Aztán várjunk türelemmel.

Az influenza komoly lázzal és ízületi fájdalmakkal jár.

Ne csillapítsuk a lázat!

A láz saját szervezetünk nehéz ágyúja a vírusok ellen. 39 fokig ne csillapítsuk, a felett is csak akkor, ha pulzusunk nagyon szapora és a láz órák óta fennáll!

Pihenjünk és igyunk sokat a fenti teából.

Ha fájni kezd a torkunk tegyünk rá priznicet! Ez a hagyományos gyógymód fél óra alatt megszünteti a panaszokat!

Kenjük be a nyakunkat jó zsíros kenőccsel és tegyünk néhány csepp rozmaring cineolt egy nedves ruhára, (ha nincs illóolaj, akkor csak a nedves ruhát). Ez után egy darab fóliával tekerjük körbe a nyakunkat és erre még egy meleg sálat is tegyünk. Az egész nyakunk duncolódni fog és felmelegszik! A fájdalom eltűnik teljesen! Nagyon hatásos módszer!

 

Ha erősen elkezdünk köhögni, akkor egy lábosban forraljunk vizet és fedjük le fedővel. Vegyünk egy nagyméretű törölközőt és terítsük a fejünkre. A vízbe, ha felforrt és lefedtük, cseppentsünk bele egy csepp kakukkfüvet (bármelyik típusa megfelel) egy csepp rozmaring cineolt egy csepp eucaliptus radiata-t és egy csepp ravintsara-t és ha van 1 csepp borsmentát.

Ez garantáltan megszünteti a köhögést órákra, de naponta 3-szor 4-szer ismételni kell. A vizet nem kell kiöntenünk, de mindig friss olaj kell bele. Takarjuk le a fejünket, majd óvatosan húzzuk félre a fedőt és lélegezzük be a forró párát. (Legyünk óvatosak, mert az oldat erős, csípheti a szemünket és megégetheti a légutakat is.) 8 év alatti gyermeknél épp ezért csak úgy engedem, ha a szülő egyszerre bújik a gyermekkel a törölköző alá és együtt csinálják. 1-2 lélegzetvétel után fedjük vissza a lábast és kibújhatunk a takaró alól, majd vissza és ezt ismételjük 15 percig.

Közben a köhögés és az inger abba fog maradni.

 

Antibiotikum! Kérem, ne adjon se magának, se gyermekének. Az antibiotikum ui. elpusztítja a biomunk nagy részét (vagyis a velünk együtt élő és segítő baktériumflóránkat) és teljesen kiszolgáltatottá tesz bennünket más baktériumokkal szemben. Ezért csak akkor szabad adni antibiotikumot, ha a fertőzés kitörésének 8. napja után sem enyhülnek a panaszok, a láz visszatér és egyre rosszabbul vagyunk. Ebben az esetben bizony felül fertőződtünk baktériummal, esteleg a vírus a tüdőnket is elérte. Ha azonban az előzőekben említett kezeléseket betartjuk, akkor ez nem szokott előfordulni.

 

Ha az influenzát gyógyszeresen fájdalomcsillapítókkal elnyomjuk, akkor sokkal nagyobb veszélynek tesszük ki magunkat, mint gondolnánk, azt hisszük mi mindent legyőzünk, közben pedig a betegség győz le minket!

 

Ha mindenben követik tanácsaimat, akkor gyorsan és könnyedén lesznek úrrá a víruson. Egy hét fekvés azonban jót fog tenni mindenképpen! És ne felejtse! D-Vitamint egész télen kell szedni, egészen április végéig!

 

Üdvözlettel!

Dr. Várnagy Emese

orvos, aromaterapeuta

Tel: 30/9503016